Dit is een soort finale, waar vele aspecten van de sporenwandeling en bodem-, en waterdiertjes samen komen. Andere opdrachten zijn het maken een bodemprofiel, het bepalen van de stroomsnelheid van de IJssel, maken een tekening van het uitzicht, bepalen wat voor soort boten welke richting op varen en zijn er nog vele andere onderwerpen.
Het project wordt gehouden in de ‘Ossenwaarden’ bij de spoorbrug over de IJssel. De kinderen gaan er met auto’s naar toe.

Het project wordt in de klas door de leerkracht vast voorbereid met de verschillende opdrachten over planten, vogels, waterdieren en het ontstaan en de functie van de uiterwaarden, zodat het op de dag in de uiterwaarden de kinderen gelijk aan de slag kunnen.

In de uiterwaarden maken de kinderen kennis met de afwisselende natuur tussen de winter- en zomerdijk, de bomen, de bloemrijke graslanden en de dieren die er leven: vlinders en andere kleine beestjes, waterdiertjes, vogels, en met de rondtrekkende kuddes wilde paarden en runderen. Van de bomen wordt de hoogte gemeten, de planten worden gedetermineerd, met een grondboor worden de zand- en kleilagen aan de lage kant van de dijk bekeken en de stroomsnelheid van de IJssel wordt bepaald. Er wordt gekeken welke vogels zich graag in de uiterwaarden bevinden en de sky-line van Deventer wordt op papier vastgelegd. Kinderen kunnen met schepnetjes, verrekijkers, vergrootglazen en andere materialen de natuur in de uiterwaarden  met veel plezier ontdekken.

In de klas vindt vervolgens de afronding plaats. Had iedereen ongeveer dezelfde stroomsnelheid berekend, welke waterdiertjes ben je tegen gekomen en welke planten groeien er in en langs de poelen en wat zegt dat over de waterkwaliteit?

Praktische zaken:
-    Doe makkelijke schoenen aan en neem laarzen in een grote tas mee
-    Doe als je uit de auto stapt je laarzen aan, laat je schoenen in de auto
-    Neem reservekleding mee
-    Insmeren met zonnebrandcrème
-    Lange mouwen en broekspijpen tegen teken
-    En voordat je weer in de auto terug naar school stapt, je laarzen uit en in de tas doen en je gewone schoenen weer aan!