Groep 5 gaat in het voorjaar naar de Waterdijk. Hierbij gaan de kinderen bodem- en waterdiertjes zoeken en bepalen ze met loepjes en loeppotten wat ze hebben gevonden aan de hand van zoekkaarten en met behulp van boeken. Er is aandacht voor dieren en planten in sloot en plas en in de bodem, de waterkwaliteit en de relatie tussen mens en natuur.

Het vissen naar de waterdiertjes gebeurt met behulp van een schepnetje waarbij de vondsten worden ‘losgelaten’ in een bakje water, waar ze goed kunnen worden bekeken. Meestal wordt er 20 tot 30 minuten gevist. Daarna worden alle diertjes bekeken en wordt er uitgezocht welke diertjes het precies zijn. Vaak worden er waterkevers en vele soorten larven gevonden, maar ook wel bloedzuigers, slakjes en waterpissenbedden. En altijd leuk zijn de kikkervisjes, als die er nog zijn…
Determineren van de beestjes gebeurt met behulp van boeken en zoekkaarten (zie http://www.oost-vlaanderen.be/docs/nl/2h/510zoekkaartwater.pdf)

Bodemdiertjes zijn altijd wat lastiger te vinden. Maar onder stenen of dode takken of boomstammen is altijd wel wat te vinden, (rol)pissenbedden, mieren, (naakt)slakken, duizend- en miljoenpoten. De diertjes worden in een bakje met zand gelegd en kunnen met een loepje goed worden bekeken. Ook deze diertjes worden met behulp van boeken en zoekkaarten gedetermineerd.

Praktische zaken:
-    Laarzen aan
-    Lange mouwen en broekspijpen tegen de teken
-    Insmeren met zonnebrandcrème

herfstvakantie
dinsdag 23 okt 2018
studiedag: alle leerlingen vrij
maandag 29 okt 2018
week van de luizencontrole
maandag 29 okt 2018
nieuwsbrief / nieuws uit de groep
vrijdag 02 nov 2018