Groepen 3 en 4 lopen allebei het sporenpad. Dit is een speurtocht naar de vele mogelijke sporen die er in een bos te vinden zijn.
Groep 3 loopt het pad in het voorjaar bij het Biesterveldse Bosje, groep 4 loopt het pad in het najaar op de Kranenkamp bij Abdij Sion.

vossenpoepvraatspoor muisDe natuurouders gaan een dag van tevoren op zoek naar sporen. Het gaat dan niet alleen om pootafdrukken of poep van bijvoorbeeld herten en vossen, maar ook om braakballen van uilen, nesten van vleermuizen en spechten, veegsporen van reeën, afgevreten dennenappels van muizen en eekhoorns en plukplaatsen waar vogels zijn opgegeten door vossen of roofvogels.

voetje_500pxbEr wordt een route uitgezet met behulp van paddenstoelbordjes. Deze geven een mogelijke route aan zodat duidelijk is welke kant de kinderen op moeten. Andere bordjes kunnen een spoor aangeven. Het is de bedoeling dat de kinderen zelf ontdekken welk 'spoor' bij dit bordje te zien is. Bij sommige bordjes moet een eenvoudige opdracht worden uitgevoerd.

Ongeveer 3 tot 5  hele bijzondere sporen zullen worden gemarkeerd met een beschermende ring en een markeringsbordje (hondenpootafdruk). Op deze plaatsen wordt wat uitgebreider op het gevonden spoor ingegaan.
Het kan natuurlijk ook dat de kinderen zelf nog sporen zoeken en vinden die niet gemarkeerd zijn.

's Ochtends vertrekken we met auto's naar de plek waar de speurtocht begint. Er worden wat kleinere groepen gemaakt, waarbij één groep gelijk met de speurtocht begint en de andere groep eerst begint met de sporenkist en bijbehorende opdrachten en spelletjes. Als ze dit hebben afgerond gaan zij ook aan het sporenpad beginnen. De groep die als eerste begonnen is kan na terugkomst de opdrachten uit de sporenkist doen.

Na afloop kunnen de vondsten nog worden nabesproken voordat we weer naar school vertrekken.

Praktische zaken:
-    Lange mouwen en broekspijpen tegen de teken
-    Insmeren met zonnebrandcrème