In het (basis-) onderwijs neemt ict (informatie- en communicatietechniek) een belangrijke rol in. Ook op De Sleutel is ict belangrijk, niet alleen bij het administreren van de ontwikkelingen van de leerlingen, maar ook in de klas, bijvoorbeeld tijdens instructies en het zelfstandig werken van leerlingen. Wie de school inloopt ziet onder andere digitale schoolborden, computers, iPads en chromebooks.

Schoolborden

Het laatste oude krijtbord is al weer jaren geleden uit de school verdwenen. In de groepen 3 tot en met 8 hangen nu digitale schoolborden (digiborden). Deze digiborden worden door de leerkrachten niet alleen gebruikt om op te schrijven, maar ook voor het projecteren van educatieve filmpjes of het gebruiken van interactieve software voor het uitleggen van de leerstof.
In de groepen 1 en 2 hangen touch screens waar zowel de leerkrachten als de leerlingen op kunnen werken met educatieve programma's. Wanneer digiborden in de overige groepen aan vervanging toe zijn, komen ook in deze lokalen touchscreens.

Computers

Op verschillende plekken in de school staan een aantal computers bij elkaar. Leerlingen kunnen op deze computers werken met bijvoorbeeld de software behorende bij de rekenmethode, inoefenprogramma's voor het leren van bijvoorbeeld de tafels van vermenigvuldiging en het Officepakket (Word, Excel, Power Point) voor het maken van werkstukken of presentaties. Ook staat op een aantal computers het programma Sprint. Het programma Sprint leest (zelf getypte) teksten voor.

Chromebooks en iPads

De school beschikt inmiddels over een aantal Chromebooks en iPads. De Chromebooks worden door leerlingen onder andere gebruikt voor het werken met de software behorende bij de rekenmethode.
Op de iPads zetten leerkrachten de voor hun leerlingen relevante apps. Dit kan gaan om apps voor het inoefenen van leerstof, maar het kan ook gaan om apps die als hulpmiddel gebruikt kunnen worden, zoals een app die gescande teksten kan voorlezen.

Toekomst

Voorspellen waar de school over vijf jaar staat is lastig, zeker als het om ict gaat. Immers, binnen de ict gaan de ontwikkelingen razendsnel. Wat al wel zeker is, is dat ons huidige computernetwerk zijn beste tijd heeft gehad. In het voorjaar van 2018 zal de school voorzien worden van een nieuw netwerk.
Ook zullen de vaste pc's meer en meer uit de school verdwijnen en vervangen worden door devices als Chromebooks en iPads.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Martin Pothof via