Beste ouders,
jolanda vd mAl een paar weken kom ik elke donderdag naar school en geef ik uw kind godsdienstige vorming (GVO). Dit zijn momenten in de week waar ik van geniet. De kinderen zijn betrokken, stellen vragen en delen hun verhalen. Ik leer ze zo steeds beter kennen. Dan is het toch wel zo eerlijk dat u mij iets beter leert kennen!
Ik ben Jolanda van der Marel. Ik heb heel wat jaar voor de klas gestaan. Sinds twee jaar ben ik meer bezig met het schrijven voor uitgeverij Kwintessens waar ik in dienst ben. We maken methodes voor bassischolen die vooral gericht zijn op levensbeschouwing en sociaal emotionele ontwikkeling. Vanuit daar kwam de vraag of ik ervoor zou voelen om op drie scholen de GVO- lessen te geven. En dan gaat je onderwijshart toch wel weer kriebelen… In deze lessen kan ik mijn passie voor onderwijs, kinderen, identiteit en verhalen kwijt. Daar wil ik dan ook met de kinderen mee bezig zijn. Ik wil ze vertellen waarom wij bepaalde feesten vieren en tradities hebben Ik wil ze laten nadenken over identiteit en zingeving. En ik wil mooie verhalen delen. Zo heb ik één van de eerste lessen een oud verhaal verteld over vijf blinden die een olifant gingen ‘bekijken’. Ze voelden allemaal een ander stuk van de olifant, de slurf, een poot, de staart en hadden daardoor allemaal een heel ander idee van hoe die olifant in het echt is. Zo is het eigenlijk ook met identiteit en geloof. We ‘zien’ allemaal maar een klein stukje van het grotere geheel. Ik merk dat kinderen genieten van de verhalen. Sommige kennen al wat verhalen uit de bijbel, zoals Jona in de walvis. Ook kunnen kinderen vertellen welke verhalen hun ouders zijn bijgebleven. Noach en de ark wordt dan vaak genoemd. Haverwege dit jaar laat ik weer van me horen en zal ik vertellen wat we zoal gedaan hebben tijdens de lessen.
Ik hoop dat de kinderen net zo genieten van de tijd samen als ik!
Hartelijke groet, Jolanda van der Marel