toetsDe school maakt gebruik van het leerlingvolgsysteem van Cito. Dit systeem wordt ongeveer iedere 10 jaar vernieuwd en herijkt. Dit jaar gebruiken we de nieuwste versie 3.0 voor alle toetsen van groep 3 t/m 7. Volgend schooljaar volgt groep 8. Afgelopen jaren gebruikten we wel al de 3.0-versie voor de Cito Spellingtoetsen.
Welk verschil kunt u merken?
Cito heeft over de afgelopen jaren het landelijk gemiddelde van de scores van alle leerlingen berekend en daarop de normering van de 3.0-versie aangepast. Het landelijk gemiddelde ligt nu hoger dan voorheen. Het kan daarmee zijn dat uw kind anders (bijv. lager) scoort ten opzichte van het landelijk gemiddelde.

Hoe de cito-scores te duiden ten opzichte van het landelijk gemiddelde?
A-E normering versus I-V normering

De A-E normering en de I-V normering van Cito toetsen hebben een verschillende indeling wat betreft de percentages. In onderstaande tabel staan de beide normeringen naast elkaar.

Als school vinden wij het belangrijk om te kijken naar de persoonlijke ontwikkeling van uw kind op de vakgebieden. Wij kijken daarom niet alleen naar I t/m V of A t/m E, maar ook naar de ontwikkeling van het DLE (Didactisch Leeftijd equivalent) ten opzichte van de vorige meting(en). In principe staat 1 schooljaar voor een Didactische leeftijd van 10 maanden.
Dus:
- Eind groep 3 = Didactische leeftijd (DL) 10 mnd.
Als een leerling daar 11 mnd scoort (DLE), betekent dit een maand voorsprong op de mate van onderwijsmaanden die hij daadwerkelijk gehad heeft.
- Midden 3 = DL 5 mnd
- Midden 4 = DL 15 mnd