Wij: Hidde-Jan, Abe, Huub,  Jasmijn, Taco en Brian hebben een project "Water in Nederland" gedaan. Het project ging heel goed. Het ging over hoe het kan dat Nederland droog blijft, want Nederland ligt voor een groot deel onder Nieuw  Amsterdams Peil. Waar blijft al het regenwater als het een hele tijd alleen maar regent. We hebben veel geleerd over de verschillende hoogtes in Nederland, want niet alle delen van Nederland liggen onder  NAP. Ook hebben we geleerd dat Nederland heel veel dijken heeft . Dijken ontwerpen en testen hebben we in de zandtafel gedaan. Dat was nog eens leuk zandzakjes vullen die het water tegen moeten houden als de dijk doorgebroken is. Door een dijkwacht uit te nodigen zijn we erachter gekomen dat dijken pas echt belangrijk zijn! Het was super leuk want hij heeft alle 20 vragen die we hadden bedacht met een lang verhaal erbij beantwoord.

Vragen voor de dijkwacht.

 

1. Heb je een speciaal pak nodig om dijkwacht te zijn? Ja ik heb een fluoriderende jas aan, die kan je ook in het donker goed zien.

2. Ben je ook wel eens vrij? Ja hoor bijna altijd.

3. Is het veel werk? Het valt wel mee. Het meeste werk wordt door de mensen van het Waterschap Groot Salland gedaan.

4. Worden mensen bang als er een klein gaatje of grote scheur in de dijk zit? Sommige mensen wel, vooral als ze al eens een overstroming hebben meegemaakt.

5. Draagt u een helm? Nee, ik draag geen helm. Dat is ook niet nodig om dat er niets op je hoofd kan vallen. Er staan geen bomen op een dijk dat mag niet want dan gaat de dijk sneller kapot.

6. Waar bent u dijkwacht? In Deventer  op de ijk van de schipbeek naar Diepenveen.

7. Wanneer bent u dijkwacht? Als het al een tijdje hoog water is. Dan zitten de dijken vol met water. Net als bij een spons. De dijk wordt dan zacht. Maar ook als de dijk erg droog is  het belangrijk om te blijven opletten. Er kunnen dan in de dijk scheuren ontstaan.

8. Hoeveel zandzakken heb je nodig om een gat te dichten? Dat ligt er aan hoe groot het gat is. Mensen van het waterschap weten dat precies.

9. Heb je stenen nodig om een dijk te maken? Ja dat kan. Vooral bij een zeedijk. Die stenen noemen ze dan basaltblokken.

10. Doe je vaak onderzoek? Eerst doen de mensen wat het waterschap dat. Als het kritiek wordt dan moeten wij ze gaan helpen.

11. Bent u zelf bang als er een gat in de dijk zit? Nee hoor, anders zou ik geen dijkwacht zijn. Wat wel een beetje spannend is dat is als je met een andere dijkwacht de dijk aan de  rand van het water moet controleren. Dan zit je aan een touw met band die om je middel zit.

12. Hoe is het om een gat in de dijk te zien, is dat spannend? Soms wel.

13. Hoe komen er gaten in de dijk? Als het hoog water is, dan zuigt de dijk veel water op net als een spons. De dijk wordt dan zacht. Of als de dijk heel droog is. De dijk gaat dan scheuren.

14. Wat doe je er tegen? Wij maken daar melding van via de portofoon aan de commandant.

15. Waar bestaat een dijk uit? Klei. Of zand of zwarte aarde. Een dijk kan ook uit basaltblokken bestaan.

16. Hoe bent u dijkwacht geworden? Ik zag een advertentie staan in de krant en heb mij aangemeld.

17. Wat moet je er voor doen? Een keer per jaar hebben we een grote oefendag.

18. Hoeveel dijkwachten zijn er in Deventer? Er zijn in alleen Deventer wel meer dan 35  dijkwachten.

19. Is het lastig om de dijken te controleren? Als het erg koud is in de winter  of als het erg slecht weer is met veel regen en storm. Maar ik hou wel van een beetje spanning.

20. Gaat een dijk snel kapot? Als het een goede dijk is niet. Maar de mensen van het waterschap houden de dijken elke dag goed in de gaten . Als zijn defect ontdekken wordt de dijk meteen gerepareerd.

Dank je wel Meneer Kees de dijkwacht voor het beantwoorden van de vragen en dat je gekomen bent.

Vragen aan de dijkwacht door Jasmijn en Huub. Stukje geschreven door Abe en Taco. Foto’s gemaakt door Hidde-Jan en Brian

Binnenkort

Gelwedstrijd groep 5 t/m 8
vrijdag 14 feb 2020
Voorjaarsvakantie
zaterdag 15 feb 2020
Studiedag: alle kinderen vrij
vrijdag 28 feb 2020
Piekdag: alle kinderen vrij
maandag 02 mrt 2020
Rapportfolio mee
vrijdag 13 mrt 2020

Zoeken op deze site

Go to Top
JSN Epic 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework