Alle kinderen zaten klaar in de grote zaal voor de aftrap van de Kinderboekenweek. De zaal is versierd met slingers en ballonnen.
Op het podium staan wat spullen: een boekenboom met kerntitels van de Kinderboekenweek, een bank, een gitaar met versterker en iets met een doek erover.
Wat gaat er gebeuren?

Juf Tjitske en juf Anniek openen de ochtend. Wat vinden deze twee juffen zo leuk aan boeken? Ter ontspanning, de mogelijkheid tot voorspellen en fantaseren en ga zo maar door. Voorspellen doen we in de klas ook vaak.
Om een kerntitel van de kinderboeken week te verdienen moeten alle juffen en meesters een voorspelling doen over een boek.
Een voor een worden de juffen en meesters op het podium gevraagd om op de bank te komen zitten.
Na een korte introductie van het boek stelt juf Anniek een vraag, waardoor de meesters en juffen moeten voorspellen wat voor bijzonders er in het boek gaat gebeuren.
Lukt dit? Ja, zeker! Na elke juf of meester klinkt er een luid applaus en de boeken worden meegenomen voor in de klas.
Daarna werd de verrassingsact aangekondigd.
Zelfs de juffen en meesters wisten niet wat er ging gebeuren.
Britt, Ruth en James Bulo lieten horen hoe goed boeken en muziek samen gaan.
‘Het vriendjesfeest’ werd voorgelezen onder leiding van James met zijn gitaar. Alle emoties die in het boek werden omschreven kwamen nog beter en mooier naar voren. Iedereen luisterde en keek aandachtig. Het boek was uit en ze werden met een luid applaus weer in de zaal ontvangen.
Juf Tjitske vertelt dat de kinderen in de klas aan de slag gaan met verschillende opdrachten. In de groepen 5 t/m 8 wordt er zelfs een prentenboek of een stripboek voor de groepen 1 t/m 4 gemaakt.
Ook in de lagere groepen wordt veel aan leesbevordering gedaan in de klas.
In de weekopening van vrijdag 10 oktober mag er uit elke klas een opdracht gepresenteerd worden.
Wat zit er onder het doek? Het is een kast met zwerfboeken!
Deze komt in de grote zaal te staan. Als kinderen thuis boeken hebben die niet meer gelezen worden dan kunnen ze deze in het kastje omruilen voor een ander leuk boek.
Zo kan je altijd leuke boeken blijven lezen. We sloten feestelijk af met het lied die deze Kinderboekenweek centraal staat:
Feest van Kinderen voor kinderen.
Met alle kinderen, meesters en juffen werd een mooi feestje gebouwd.
Juf Tjitske en juf Anniek bedankten iedereen voor de spetterende opening en de groepen gingen een voor een rustig terug naar de klas.

Nogmaals willen we Britt, Ruth en James bedanken voor de geweldige act. We maken er op de Sleutel een mooie Kinderboekenweek van! Lezen is leuk!

{phocagallery view=category|categoryid=249|limitstart=0|limitcount=0}

maandag 19 aug 2019